Τα νεότερα δεδομένα για τον κορονοϊό (COVID-19). Πόσο επιθετικός είναι; Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο; 

Η σύνοψη των δεδομένων από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας    - Τελευταία ενημέρωση: 25/2/2020

Το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών δημοσίευσε στις 24/2/2020 στο περιοδικό JAMA τη μεγαλύτερη σειρά περιστατικών που αφορούν τη νόσο του κορονοϊού 2019 (COVID-19) στην ηπειρωτική Κίνα (Συνολικά 72.314 περιπτώσεις, με δεδομένα που συλλέχθηκαν μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου 2020).

 O COVID-19 εξαπλώθηκε γρήγορα από μια πόλη σε ολόκληρη τη χώρα σε μόλις 30 ημέρες. Η τεράστια ταχύτητα τόσο της γεωγραφικής επέκτασης όσο και της αιφνίδιας αύξησης του αριθμού των περιστατικών εξέπληξε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αλλά και αιφνιδίασε τις υπηρεσίες υγείας και τις δημόσιες υπηρεσίες στην Κίνα, ιδιαίτερα στην πόλη Wuhan και στην επαρχία Hubei.

Επιδημιολογικά χαρακτηριστικά για το ξέσπασμα της νόσου COVID-19

Από το σύνολο των 72.314 καταγεγραμμένων περιστατικών:

 Τα χαρακτηριστικά των ασθενών που νόσησαν από κορονοϊό φαίνονται αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα:

 

Σχολιασμός – προσωπική άποψη:

Τα δεδομένα αυτά, παρόλο που είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα,  πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή για τους παρακάτω 2 λόγους:

 Η κύρια αιτία ανησυχίας για τον ιό αυτό είναι ότι δεν υπάρχει εμβόλιο, με αποτέλεσμα ο ιός να μην βρίσκει φραγμό στο πέρασμα του. Δεν υπάρχει δηλαδή η «ανοσία της αγέλης»,  η ανοσία δηλαδή σημαντικού τμήματος του πληθυσμού που εμποδίζει την εξάπλωση του του ιού, όπως για παράδειγμα υπάρχει στην περίπτωση της γρίπης. Για τον λόγο αυτό έχει βρεθεί σε άλλη ανάλυση ότι ένας ασθενής μεταδίδει τη νόσο σε περίπου 2,5 άλλα άτομα. 

Δεν υπάρχει επίσης αντι-ιικό φάρμακο ειδικό για τον κορονοϊό ενώ τα αντιβιοτικά είναι γνωστό ότι δεν έχουν καμία επίδραση σε κανέναν ιό (δίδονται μόνο για τις επιπλοκές και μόνο από ιατρούς)

Το μόνο ευχάριστο είναι ότι μάλλον δεν υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά μας στα οποία η θνησιμότητα είναι σχεδόν μηδενική. 


Τελευταία ενημέρωση: 25/2/2020