Άσθμα: Μία νόσος που αλλάζει διαρκώς …προς το καλύτερο!

Post date: Jun 24, 2016 9:24:45 AM

Μία νέα μελέτη έδειξε ότι το άσθμα, και μάλιστα το σοβαρό , παρουσιάζει την τάση να βελτιώνεται και να γίνεται ηπιότερο σε βάθος χρόνου. Παράγοντες που βρέθηκαν να βοηθούν στην μετάβαση αυτή είναι η υψηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση και η απουσία συννοσυροτήτων (δηλ. και άλλων παθήσεων από τις οποίες πιθανώς πάσχει ο ασθενής). Αντίθετα όσο πιο δύσκολα ρυθμίζεται το άσθμα στο πρώτο έτος εμφάνισης του (που φαίνεται από την ανάγκη λήψης πολλών φαρμάκων) τόσο μικρότερη η πιθανότητα να βελτιωθεί.Γνωρίζουμε ότι από σοβαρό άσθμα πάσχει μόνο το 5-10% των ασθματικών. Παλαιότερα όπου οι θεραπευτικές επιλογές ήταν σαφώς μικρότερες, το σοβαρό άσθμα σχετίζονταν με σημαντική νοσηρότητα και μερικές φορές με θνητότητα. Σήμερα η ρύθμιση του είναι ακόμη πιο εύκολη και δυνατή καθώς διαθέτουμε νεότερα φάρμακα και πολύ πρόσφατες στοχευμένες θεραπείες για αυτό.  Ποιοι όμως είναι οι παράγοντες που βοηθούν στην βελτίωση του άσθματος και στην μετάβαση του σε πιο ήπιες μορφές;

Φως στο ερώτημα αυτό ρίχνει η νέα αυτή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Thorax. Οι ερευνητές ανέλυσαν αναδρομικά τα αρχεία 13467 ασθενών ηλικίας 14-55ετων που πρωτοδιαγνώστηκαν με σοβαρό άσθμα και παρατήρησαν την πορεία της νόσου τα τελευταία 10 έτη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το άσθμα παρέμεινε σοβαρό σε λιγότερο από 1 στους 5 ασθματικούς ( 17%).  Αντίθετα, το 83% των ασθενών με σοβαρό άσθμα παρουσίασε βελτίωση και μάλιστα έγινε ήπιο σε ποσοστό 43% και μέτριο σε ποσοστό 40%. Μελετώντας τους παράγοντες που εμποδίζουν την βελτίωση αυτή του άσθματος, οι ερευνητές βρήκαν ότι η χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση αυξάνει κατά 10% την πιθανότατα για στασιμότητα της νόσου ενώ η παρουσία συννοσυροτήτων κατά 24%. Αντίθετα ανάγκη λήψης εντατικοποιημένης αγωγής φαρμάκων για το άσθμα το πρώτο έτος (που είναι ένας δείκτης σοβαρότητάς της νόσου) αυξάνει την πιθανότατα για στασιμότητα κατά 35%.

Τα δεδομένα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά διότι παρόλο που αναφερόμαστε σε ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθματικών που πάσχουν από σοβαρό άσθμα (5-10%) φαίνεται ότι και αυτοί μπορούν να βελτιωθούν και μάλιστα σε ποσοστό 83%!. Οφείλουμε επομένως να στηρίζουμε την δημιουργία ικανών συστημάτων υγείας που θα βασίζονται στην πρόληψη αλλά και στην επαρκή θεραπεία των συνυπαρχόντων νοσημάτων (συννοσυρότητα), αλλά και γενικότερα να επιδιώκουμε την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας μας.  Η προσπάθεια αυτή σε συνδυασμό με τα νεότερα εξατομικευμένα φάρμακα που διαθέτουμε  θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην πλήρη ρύθμιση όλων των ασθενών με άσθμα.