Πόσο συχνά και πόσο επικίνδυνα νοσήματα είναι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και το Άσθμα…τελευταία δεδομένα.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη προσδιορίζει την συχνότητα και τις συνέπειες του άσθματος και της Χρόνιας Αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) στον κόσμο. Η μελέτη έγινε με στοιχεία του 2015 σε 188 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό LANCET .

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή:

  1. Το άσθμα ήταν η πιο συχνή νόσος του αναπνευστικού παγκοσμίως το 2015 με διπλάσιο μάλιστα αριθμό ασθενών σε σχέση με την ΧΑΠ, παρόλο που η ΧΑΠ (ο επιπολασμός της) αυξήθηκε κατά 44% από το 1990 ως αποτέλεσμα της καπνιστικής συνήθειας των προηγούμενων ετών.

  2. Οι θάνατοι όμως από την ΧΑΠ ήταν οκταπλάσιοι συγκριτικά με του άσθματος. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι τo 2015 έχασαν τη ζωή τους 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), αριθμός αυξημένος κατά 11,6% σε σχέση με το 1990.

  3. Η ΧΑΠ εκτός από θανάτους προκαλεί επίσης σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής καθώς το 2,6% των DALY παγκοσμίως το 2105 (Disability-Adjusted Life Year) οφειλόταν στη ΧΑΠ ( Ένα DALY αντιστοιχεί σε απώλεια ενός έτους «υγειούς» ζωής).

  4. Από άσθμα πέθαναν 440.000 άνθρωποι το 2015, αριθμός μειωμένος κατά 26% σε σχέση με το 1990,. Η μείωση αυτή οφείλεται στην καλύτερη διάγνωσης και την εις βάθος κατανόηση της νόσου και στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Τα ευρήματα αυτά τονίζουν την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης των νοσημάτων αυτών αλλά και την σημασία της μείωσης του καπνίσματος (παθητικού- ενεργητικού) καθώς το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία εμφάνισης ΧΑΠ αλλά και σημαντική αιτία επιδείνωσης του άσθματος.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες η ΧΑΠ διαγιγνώσκεται με την σπιρομέτρηση σε πνευμονολόγο.