Τα μωρά που μεγαλώνουν μαζί με σκυλιά είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν άσθμα μέχρι την ηλικία των επτά ετών.

Post date: Nov 3, 2015 10:09:33 AM

Τα μωρά που μεγαλώνουν μαζί με σκυλιά ή με άλλα κατοικίδια ζώα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν άσθμα μέχρι την ηλικία των επτά ετών, σύμφωνα με μία πολύ μεγάλη νέα σουηδική έρευνα από το πανεπιστήμιο Uppsala, που δημοσιεύτηκε στο παριοδικό JAMA Pediatrics (εδώ)

Η έκθεση του παιδιού σε έναν σκύλο κατά την βρεφική ηλικία σχετίστηκε με 13% χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος σε παιδιά σχολικής ηλικίας, ενώ η έκθεση σε ζώα αγροκτήματος (κατσίκες, πρόβατα, γουρούνια κλπ) συνδέθηκε με μια μείωση του κινδύνου άσθματος της τάξης του 52%.

 

Αν και τα ευρήματα αυτά δεν αποδεικνύουν ότι τα σκυλιά προλαμβάνουν με άμεσο τρόπο το παιδικό άσθμα, δείχνουν σαφώς ότι οι μελλοντικοί γονείς μπορεί να μην χρειάζεται να απομακρύνουν το κατοικίδιό τους από το σπίτι υπό του φόβου να αναπτύξει άσθμα το παιδί τους, αφού οι επιστημονικές ενδείξεις είναι εντελώς ανάποδες τελικά, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Tove Fall.

 

Ο ίδιος και οι συνεργάτες ανέλυσαν δεδομένα από 276.000 παιδιά σχολικής ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων 22.000 που μεγάλωσαν με κατοικίδιο σκύλο στο σπίτι και 950 που είχαν ζώα αγροκτήματος όταν μεγάλωναν. Συνολικά 11.600 παιδιά ανέπτυξαν άσθμα μέχρι την ηλικία των 7 ετών.

 

Τα παιδιά σε προνηπιακή ηλικία είχαν 10% μειωμένο κίνδυνο άσθματος στο μέλλον αν μεγάλωναν με σκύλο στο σπίτι και 21% μειωμένο κίνδυνο αν είχαν ζώα αγροκτήματος. Η έκθεση σε κατοικίδια ζώα δεν φάνηκε να έχει καμία επίδραση σε παιδιά κάτω των 3 ετών.

 

Ο δρ Frank Virant, ερευνητής αλλεργιολόγος στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και στο Νοσοκομείο Παίδων του Σηάτλ, επισημαίνει ότι τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο κοντά σε σκύλους και άλλα ζώα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκτεθούν σε καλά βακτήρια που έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο άσθματος.

 

Αν δεν υπάρχει πρόβλημα αλλεργιών σε κάποιο μέλος της οικογένειας, το να υπάρχει ένα κατοικίδιο στο σπίτι είναι καλό για το παιδί, λέει ο ίδιος.

πηγή: www.iatropedia.gr/articles/read/14419

http://www.newsweek.com/kids-who-have-puppies-or-ponies-may-have-lower-asthma-risk-389967