«Το να σταματήσεις το κάπνισμα, είναι εύκολο. Το έχω κάνει χιλιάδες φορές!»... είχε πει ο Μαρκ Τουαίην. Είχε δίκιο?

Post date: Jul 1, 2016 6:20:06 AM

«Το να σταματήσεις το κάπνισμα, είναι εύκολο. Το έχω κάνει χιλιάδες φορές!»... είχε πει ο Μαρκ Τουαίην. Φαίνεται ότι η φράση αυτή περιγράφει γλαφυρά την πραγματικότητα που ζει ενας καπνιστής όταν μόνος του προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα.

Πράγματι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη, για να κόψει ένας καπνιστής το κάπνισμα μπορεί να έχει προσπαθήσει ανεπιτυχώς μέχρι και 30 φορές!.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "British Medical Journal Open", πραγματοποιήθηκε  στο Οντάριο του Καναδά και συμπεριέλαβε 1.277 καπνιστές, τους οποίους παρακολούθησε μέχρι 3 χρόνια από την έναρξη της προσπάθειάς τους να διακόψουν το κάπνισμα.  

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που συνέλεξαν από την παρακολούθηση των ασθενών αυτών και εφαρμόζοντας ειδικούς στατιστικούς αλγόριθμους βρήκαν ότι ένας καπνιστής μόνος του προσπαθεί κατά μέσο όρο 30 φορές να σταματήσει το κάπνισμα μέχρι τελικά να τα καταφέρει! Δυστυχώς σύμφωνα με την μελέτη αυτή οι πιθανότητες επιτυχίας μειώνονται όσο αυξάνονται οι προσπάθειες και μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας έχει ο καπνιστής στην πρώτη προσπάθεια.

Τα δεδομένα που είχαμε μέχρι σήμερα ίσως φαίνονται διαφορετικά αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ένας καπνιστής χρειάζεται να προσπαθήσει 8 με 10 φορές μέχρι να διακόψει επιτυχώς το κάπνισμα, ενώ σύμφωνα με την Αυστραλιανή αντικαρκινική Εταιρία οι προσπάθειες είναι 12-14. Η διαφορά των στοιχείων αυτών με την τρέχουσα μελέτη πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις βασίζονταν σε δεδομένα από καπνιστές που είχαν ήδη καταφέρει να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι προηγούμενες μελέτες δεν συμπεριελάμβαναν τους καπνιστές που συνέχιζαν ανεπιτυχώς τις προσπάθειες καθώς αντιμετώπιζαν περισσότερες δυσκολίες.

Ο μεγάλος αυτός αριθμός προσπαθειών δεν πρέπει να αποτελεί αποθαρρυντικό στοιχείο για κάποιον που θέλει να κόψει το κάπνισμα καθώς ο αριθμός αυτός (30) είναι ο μέσος όρος του πληθυσμού και όχι ένδειξη για κάθε καπνιστή ξεχωριστά. Άλλωστε με την βοήθεια που έχουν οι καπνιστές στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος (εδώ) η διακοπή είναι εύκολη και επιτυχής σε ποσοστό που φτάνει στο 80%!

Και μην ξεχνάτε. Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί στον σύγχρονο κόσμο!