Ηλεκτρονικά τσιγάρα. Πολλά περιέχουν χημικές ουσίες, που προκαλούν καρκίνο

Post date: Dec 12, 2015 9:15:23 PM

Άλλη μία έρευνα, αυτή τη φορά από το Πανεπιστήμιο Harvard, υποστηρίζει ότι οι ουσίες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο

Για πολλούς δεν είναι μόνο ένα ενδιάμεσο στάδιο πριν από την οριστική διακοπή του καπνίσματος, αλλά καταλήγει να είναι νέος εθισμός δια βίου. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο αλλά παρόλα αυτά εξακολουθεί να έχει φανατικούς οπαδούς. Όμως μία νέα έρευνα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard υποστηρίζει ότι πολλά ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν αρωματικές χημικές ουσίες, που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα. 

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Environmental Health Perspectives, οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Τζόζεφ Άλλεν, έλεγξαν 51 είδη αρωματικών χημικών ουσιών, που χρησιμοποιούνται σε συσκευές ηλεκτρονικού ατμίσματος. Τα 47 προϊόντα (ποσοστό άνω του 75%) περιείχαν διακετύλιο. Πρόκειται για χημική ουσία, που έχει, ήδη, σχετιστεί με σοβαρές πνευμονοπάθειες, όπως η αποφρακτική βρογχιολίτιδα. Επίσης δύο, ακόμη, αρωματικές χημικές ουσίες, που θεωρούνται επιβαρυντικές για το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου, εντοπίστηκαν σε πολλά ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η μια είναι η ακετοΐνη, που βρέθηκε σε 46 διαλύματα, ενώ η 2,3-πεντανοδιόνη βρέθηκε σε 23. 

«Η επιστημονική τεκμηρίωση των προβλημάτων υγείας, όπως η αποφρακτική βρογχιολίτιδα, που προκαλεί η εισπνοή αρωματικών χημικών ουσιών, είναι γνωστή εδώ και μια δεκαετία» σημειώνει ο Δρ Αλλεν. 

Και ο συμμετέχων στη μελέτη, Ντέιβιντ Κριστιάνι, καθηγητής Περιβαλλοντικής Γενετικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, προσθέτει ότι «επειδή η μελέτη για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία έχει επικεντρωθεί στη νικοτίνη, διαπιστώνουμε διαρκώς ότι, εν τέλει, γνωρίζουμε ελάχιστα για τα νέα αυτά προϊόντα καπνίσματος. Εκτός, λοιπόν, από νικοτίνη, περιέχουν και άλλους καρκινογόνους παράγοντες, όπως φορμαλδεΰδη, καθώς και αρωματικές ουσίες που κάνουν ζημιά στους πνεύμονες». 

Πηγή: http://healthmag.gr