Τα μισά παιδιά που έχουν διαγνωστεί με άσθμα πιθανώς να μην πάσχουν από αυτό…η εξέταση από πνευμονολόγο και η σπιρομέτρηση εξασφαλίζουν την σωστή διάγνωση!

Post date: Jun 9, 2016 8:09:59 AM

Μία νέα μελέτη έδειξε ότι σχεδόν τα μισά παιδιά που διαγνώστηκαν με άσθμα και λαμβάνουν θεραπεία, πιθανώς να μην πάσχουν από τη νόσο αυτή. Κύρια αιτία η εξέταση από μη ειδικό ιατρό και η απουσία ελέγχου με σπιρομέτρηση. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό British Journal of General Practice, πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία και συμπεριέλαβε 652 παιδιά ηλικίας 6-18 ετών στα οποία είχε τεθεί η διάγνωση του άσθματος ή λάμβαναν μακροχρόνια αγωγή με εισπνοές για άσθμα.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, με ολοκληρωμένη εξέταση από πνευμονολόγο και με σπιρομέτρηση είχε επιβεβαιωθεί το άσθμα μόνο στο 16,1% των παιδιών ενώ είχε αποκλειστεί στο 7,2%. Το 23% των παιδιών είχε ιστορικό συμβατό με άσθμα αλλά δεν είχε επιβεβαιωθεί η νόσος με τον απαραίτητο έλεγχο (εξέταση από πνευμονολόγο και σπιρομέτρηση). Στο υπόλοιπο 53,5% είχε γίνει λανθασμένη διάγνωση και τα παιδιά λάμβαναν αγωγή χωρίς να χρειάζεται! Συνολικά δηλαδή, 3 στα 4 παιδιά (76,5%) δεν είχαν κάνει τον απαραίτητο έλεγχο!

Η μελέτη αυτή αναδεικνύει το πρόβλημα της λανθασμένης διάγνωσης του άσθματος στα παιδιά που ως αποτέλεσμα έχει την άσκοπη λήψη φαρμάκων από αυτά, την επιβάρυνση της ψυχολογίας του παιδιού (και των γονέων), την αρνητική επίδραση στην ποιότητα της ζωής τους, αλλά και την οικονομική επιβάρυνση των συστημάτων υγείας.

Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες για την διάγνωση του άσθματος είναι απολύτως απαραίτητος ο έλεγχος της λειτουργίας του πνεύμονα που γίνεται με την απλή για το παιδί εξέταση, την σπιρομέτρηση. Ο ειδικός  πνευμονολόγος αξιολογώντας το αποτέλεσμα της σπιρομέτρησης, εξετάζοντας το παιδί και διερευνώντας το ιστορικό του θα θέσει την σφραγίδα της διάγνωσης.

Οι ερευνητές της μελέτης αυτής, λαμβάνοντας υπόψη ότι 3 στα 4 παιδιά δεν έκαναν τον απαραίτητο έλεγχο και ότι τα μισά δεν έπασχαν τελικά από άσθμα, προτείνουν να αποφεύγεται η εμπειρική διάγνωση του άσθματος και να γίνεται πάντα εξέταση της λειτουργίας του πνεύμονα. Για να επιτευχθεί αυτό είναι αναγκαίο να εξασφαλίζεται από τα συστήματα υγείας η εύκολη η πρόσβαση του ασθενούς στον ειδικό ιατρό.

Στην χώρα  μας παρόλο που μέχρι την δημοσίευση του άρθρου αυτού η πρόσβαση στον ειδικό ιατρό είναι ελεύθερη, πρόσφατη μελέτη στο σύνολο του πληθυσμού (ενήλικες-παιδιά) έδειξαν ότι μόνο το 44,6% των ερωτηθέντων παρακολουθείται τακτικά για το άσθμα τους και ότι το 25% των ασθματικών δεν έχει κάνει ποτέ σπιρομέτρηση. Χρειάζεται επομένως συνεχής ενημέρωση του πληθυσμού και εγρήγορση από τους ιατρούς για να πετύχουμε μαζί το μέγιστο για το άσθμα!