Πνευμονολογικά Νέα (Blog)

Αγαπητοί φίλοι,
 
Στη σελίδα αυτή παρουσιάζονται ενδιαφέροντα και σημαντικά πνευμονολογικά θέματα. 
Σε κάθε άρθρο αναφέρεται ο συντάκτης (όταν δεν είναι ο ιατρός) και η πηγή του.
 
Οι πληροφορίες της σελίδα αυτής έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για διάγνωση ή αντιμετώπιση πιθανού προβλήματος που αντιμετωπίζετε.
 
Επιλέξτε έναν από τους παρακάτω συνδέσμους ή προχωρήστε προς το κάτω μέρος της σελίδας:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:


ΚΑΠΝΙΣΜΑ:

ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ (ΧΑΠ)

ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ - ΓΡΙΠΗ:  

ΑΣΘΜΑ:

ΥΠΝΟΣ - ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΝΟΙΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ:

ΓΕΝΙΚΑ:

Η ζωή ενός σκύλου...με την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια(ΧΑΠ )!

αναρτήθηκε στις 30 Νοε 2017, 9:11 π.μ. από το χρήστη Stylianos Vittorakis   [ ενημερώθηκε 30 Νοε 2017, 9:14 π.μ. ]

Η ζωή ενός σκύλου...με την ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια)!


 Ένα εκπληκτικό βίντεο που παρουσιάζει με χαρακτηριστικό τρόπο (από την σκοπιά ενός πιστού σκύλου!) την αναπηρία που προκαλεί η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) στον ίδιο τον ασθενή αλλά και στο περιβάλλον του. 
Και φυσικά το πόσο εύκολα αλλάζει η ζωή του ασθενή με ΧΑΠ με τις νέες θεραπείες που διαθέτουν οι πνευμονολόγοι  για την νόσο. 

Από την Novartis.  

Οι εισπνοές με κορτιζόνη που λαμβάνουν τα παιδιά για το άσθμα είναι ασφαλείς …

αναρτήθηκε στις 22 Νοε 2017, 2:41 π.μ. από το χρήστη Stylianos Vittorakis   [ ενημερώθηκε 22 Νοε 2017, 2:44 π.μ. ]

Οι γονείς των παιδιών με άσθμα είναι συχνά προβληματισμένοι για τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχει η κορτιζόνη, όταν αυτή χορηγείται σε εισπνοές, για το άσθμα των παιδιών τους. Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Jama Pediatrics, «απαντά» με βεβαιότητα στο ερώτημα αυτό.

Η μελέτη αυτή που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά και συμπεριέλαβε 19.420 παιδιά 2-18 ετών με άσθμα, έδειξε ότι οι εισπνοές που περιέχουν κορτιζόνη δεν αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος στα παιδιά. Αντίθετα τα παιδιά που λάμβαναν δισκία ή σιρόπι κορτιζόνης εμφάνιζαν μεγαλύτερη πιθανότατα να εμφανίζουν κάταγμα σε κάποιο οστό σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά με άσθμα.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την τοπική (στον πνεύμονα)  δράση των εισπνοών και φυσικά την εξαιρετική τους ασφάλεια. Οι εισπνοές αυτές μάλιστα,  αποτελούν την βασική θεραπεία για το άσθμα, ρυθμίζουν αποτελεσματικά την νόσο, και μειώνουν έτσι δραματικά την πιθανότητα ένα παιδί να εμφανίσει παρόξυνση. Ελαχιστοποιούν  επομένως την πιθανότητα το παιδί με άσθμα  να λάβει δισκία ή σιρόπι κορτιζόνης που αυξάνουν τον κίνδυνο για κάταγμα!

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση εισπνοών με κορτιζόνη στα παιδιά είναι ασφαλής και δεν θα πρέπει να χορηγείται με επιφύλαξη λόγω πιθανής ανησυχίας για παρενέργειες στα οστά.

 

English Version

Children who use daily inhaled corticosteroids (ICSs) for moderate persistent asthma do not have significantly increased risk for bone fractures compared with children with asthma who are not taking steroids, a new study showed.

"Clinicians using ICSs to optimize the control of childhood asthma should be reassured by the lack of association with fractures; fear of fracture is not a reason to limit the therapeutic use of ICSs," write Natasha Gray, MPH, from The Hospital for Sick Children, Toronto, Ontario, Canada, and colleagues in an article published online on November 13 in JAMA Pediatrics.

However, the study also found that systemic steroids were associated with significantly increased fracture risk.

Noting that concerns over the safety of ICSs may result in failure to take daily asthma controller medication, leading to inadequate asthma control and the need for systemic steroids, the authors added:  Asthma control with ICSs might decrease the likelihood of asthma exacerbations requiring systemic corticosteroid use, so wider appropriate use of ICSs may potentially lead to a reduced fracture risk."

Νεότερα δεδομένα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο....

αναρτήθηκε στις 13 Σεπ 2017, 11:12 μ.μ. από το χρήστη Stylianos Vittorakis   [ ενημερώθηκε 13 Σεπ 2017, 11:13 μ.μ. ]

Στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ERS) στο Μιλάνο (2017) παρουσιάστηκαν τα τελευταία στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα πάνω στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. 

1η μελέτη: Όλα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που μελετήθηκαν περιείχαν τουλάχιστον μία ερεθιστική χημική ουσία, που μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Κωνσταντίνο Βαρδαβά, επιστημονικό συνεργάτη της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης,  εξέτασαν τις 122 ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνότερα στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα). Διαπίστωσαν ότι όλα τα υγρά περιέχουν τουλάχιστον μια ερεθιστική χημική ουσία, που μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα υγρών αναπλήρωσης για μια ποικιλία γεύσεων και περιεκτικοτήτων σε νικοτίνη, από τις δημοφιλέστερες εμπορικές μάρκες ηλεκτρονικών τσιγάρων στην αγορά. Η μελέτη κατέγραψε αναλυτικά ποιες ουσίες περιείχε κάθε υγρό αναπλήρωσης και σε ποια ποσότητα.

Διαπιστώθηκε ότι κάθε υγρό περιέχει τουλάχιστον μια ουσία που ενέχει κάποιο επίπεδο κινδύνου, σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης των Ηνωμένων Εθνών. Μεταξύ άλλων, εντοπίσθηκαν μεθυλ-κυκλοπενταλονόνη (στο 26% των δειγμάτων) και α-ιονόνη (στο 9%), που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας και άσθματος ή αναπνευστικές δυσκολίες κατά την εισπνοή τους. Επίσης, η μενθόλη (43% των δειγμάτων) και η αιθυλο-βανιλίνη (16,5%) μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο αναπνευστικό σύστημα.

Όπως ανέφερε ο κ.Βαρδαβάς, «τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν σημαντική αύξηση στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων κατά τα τελευταία χρόνια. Η έρευνά μας αποκαλύπτει ότι τα υγρά αναπλήρωσης που πωλούνται στην Ευρώπη, περιέχουν συστατικά που μπορεί να ερεθίσουν τους αεραγωγούς στο αναπνευστικό σύστημα».

Η διαπίστωση αυτή, σύμφωνα με τον Έλληνα ερευνητή, σημαίνει ότι πιθανώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παραβιάζουν τον Κανονισμό της ΕΕ ότι τα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν πρέπει να περιέχουν ουσίες επικίνδυνες για την υγεία.

«Οι χρήστες (ατμιστές) πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι απαλλαγμένα από κινδύνους και οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς τους ότι αυτά μπορεί να περιέχουν ερεθιστικές ουσίες» είπε ο κ.Βαρδαβάς.

Ο ‘Ελληνας ερευνητής έχει μεγάλη εμπειρία στις στρατηγικές ελέγχου του καπνίσματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στο παρελθόν υπήρξε ερευνητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, ενώ είναι μέλος της επιτροπής για το κάπνισμα της European Respiratory Society (ERS) και αρχισυντάκτης του επιστημονικού περιοδικού «Tobacco Induced Diseases» για τις ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα.

Ο κ.Βαρδαβάς και οι συνεργάτες του παρουσίασαν στο ίδιο συνέδριο μια ακόμη έρευνα, σχετικά με τις τάσεις των καπνιστών που προσπαθούν να το κόψουν. Διαπίστωσαν ότι τα τελευταία χρόνια μειώθηκε η χρήση υποκατάσταστων νικοτίνης, καθώς και η καταφυγή σε ιατρική βοήθεια και κλινικές διακοπής του καπνίσματος, αλλά έχει αυξηθεί ο πειραματισμός με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέθοδο διακοπής του καπνίσματος.

2η μελέτη: Περισσότερα συμπτώματα οι καπνιστές-ατμιστές

Μια άλλη σουηδική επιστημονική έρευνα που έγινε σε πάνω από 30.000 άτομα και παρουσιάσθηκε στο ίδιο συνέδριο της ERS, με επικεφαλής τη δρα Λίνεα Χέντμαν του Πανεπιστημίου Ουμέα, δείχνει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι συχνότερη μεταξύ των ήδη καπνιστών, σε σχέση με τους πρώην ή τους μη καπνιστές.

Η μελέτη δείχνει ότι όσοι κάνουν παράλληλη χρήση παραδοσιακού και ηλεκτρονικού τσιγάρου, έχουν περισσότερα αναπνευστικά συμπτώματα, όπως επίμονο βήχα, λαχάνιασμα και παραγωγή βλεννών. Οι καπνιστές συχνά μετατρέπονται σε ατμιστές, όταν δεν μπορούν να καπνίσουν κανονικό τσιγάρο (π.χ. σε μπαρ ή εστιατόριο).

Σύμφωνα εξάλλου με τις εκτιμήσεις των σουηδών ερευνητών, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν βοηθά κάποιον να κόψει το κάπνισμα, «ούτε μπορούν να προωθούνται στην αγορά ως ασφαλής εναλλακτική λύση στα συμβατικά τσιγάρα».

3η μελέτη: Σκληρότερες αρτηρίες έχουν οι ατμιστές νικοτίνης

Μια τρίτη επίσης σουηδική έρευνα στο ίδιο συνέδριο, με επικεφαλής τον δρα Μάγκνους Λούντμπεκ του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, δείχνει για πρώτη φορά ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη προκαλούν άμεσα σκλήρυνση των αρτηριών του ατμιστή. Η σκλήρυνση αυτή είναι γνωστό ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή.

Η μικρή μελέτη έγινε σε 15 άτομα με μέση ηλικία 26 ετών, που έκαναν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με ή χωρίς νικοτίνη επί 30 λεπτά. Στη συνέχεια ελέγχθηκε η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός παλμός και η κατάσταση των αρτηριών τους.

Διαπιστώθηκε ότι στα άτομα που είχαν ατμίσει τσιγάρο με νικοτίνη, είχαν αυξηθεί σημαντικά τόσο η πίεση όσο και οι παλμοί της καρδιάς τους, ενώ είχε περίπου τριπλασιασθεί -έστω και παροδικά- η αρτηριακή ακαμψία, σε σχέση με όσους είχαν ατμίσει τσιγάρο χωρίς νικοτίνη

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Ν. Καζαντζάκης: Ο Ζορμπάς για το κάπνισμα

αναρτήθηκε στις 6 Σεπ 2017, 4:05 π.μ. από το χρήστη Stylianos Vittorakis   [ ενημερώθηκε 6 Σεπ 2017, 4:07 π.μ. ]

Από το μυθιστόρημα του Ν. Καζαντζάκη – “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”: 

-Δε νυστάζω, αποκρίθηκα, θα μείνω. Είναι η τελευταία βραδιά που περνούμε μαζί.

-Μα ίσια ίσια γι αυτό πρέπει να τελειώνουμε σύντομα, φώναξε ο Ζορμπάς…..

Να έτσι όπως οι καλοί άντρες κόβουν το τσιγάρο, το κρασί, το ζάρι. Παλικαρίσια. Ο πατέρας μου πρέπει να ξέρεις, ήταν παλικάρι με ουρά. Μη με κοιτάζεις εμένα. Εγώ ‘μαι ξεφυσίδι. Χαρτωσιά δεν πιάνω μπροστά του. Αυτός ήταν από τους παλιούς Έλληνες που λένε. Έπιανε τη χέρα σου και σου ‘σπαζε τα κόκκαλα ….

Αυτός λοιπόν είχε όλα τα πάθη. Μα τα ΄κοψε όλα, με το σπαθί. Κάπνιζε σα φουγάρο. Ένα πρωί σηκώθηκε, πήγε στο χωράφι ν΄αλετρίσει, έφθασε, ακούμπησε στο φράχτη, έχωσε, θεριακλής όπως ήταν, με λαχτάρα το χέρι του στη ζώνη, να βγάλει την καπνοσακούλα, να στρίψει ένα τσιγάρο πριν πιάσει δουλειά. Τραβάει την καπνοσακούλα, άδεια, πανί με πανί. Είχε ξεχάσει να τη γεμίσει στο σπίτι.

Άφρισε από το κακό του, μούγκρισε, και μονομιάς μ΄ένα πήδο, στράφηκε πίσω κι άρχισε να τρέχει κατά το χωριό. Τον είχε, βλέπεις, κυριέψει το πάθος. Μα ξαφνικά, εκεί που ΄τρεχε – ο άνθρωπος σου λέω είναι μυστήριο – στάθηκε, ντράπηκε, έβγαλε την καπνοσακούλα, την έκανε με τα δόντια του χίλια κομμάτια και την τσαλαπάτησε λυσσασμένος.

– Άτιμη, άτιμη! μούγκριζε. Πουτάνα! Και από την ώρα εκείνη, σε όλη του τη ζωή, δεν έβαλε τσιγάρο στο στόμα του.

Έτσι κάνουν τα παλικάρια αφεντικό. Καληνύχτα!

Τροποποιημένη αναδημοσίευση από antikleidi.com

Ομιλία (video) για το παθητικό κάπνισμα

αναρτήθηκε στις 3 Μαΐ 2017, 11:56 μ.μ. από το χρήστη Stylianos Vittorakis   [ ενημερώθηκε 4 Μαΐ 2017, 4:29 π.μ. ]

Η ομιλία για το παθητικό κάπνισμα που έγινε  στα Χανιά στις 5 Απριλίου 2017 (πολυχώρος Λεκτόριο) στα πλαίσια της προπάθειας της πρωτοβουλίας πολιτών «Ψυχαγωγία και Εργασία Χωρίς καπνό -Χανιά» για ένα περιβάλλον ελεύθερο καπνού, μία προσπάθεια ευεγερτική ακόμα και για τους καπνιστές....

Η ομιλία για το παθητικό κάπνισμα:

Η ομιλία για το παθητικό κάπνισμα

Ολόκληρη η εκδήλωση:

Εκδήλωση για το παθητικό κάπνισμα


Εκδήλωση για το παθητικό κάπνισμα...

αναρτήθηκε στις 24 Απρ 2017, 11:58 μ.μ. από το χρήστη Stylianos Vittorakis   [ ενημερώθηκε 25 Απρ 2017, 12:16 π.μ. ]

Αναδημοσίευση από το blog του δημοσιογράφου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΕΒΑΝΤΗ 

Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης σχετικά με την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους 


Στις 5 Απριλίου, η πρωτοβουλία πολιτών «Ψυχαγωγία και Εργασία Χωρίς καπνό -Χανιά» οργάνωσε σχετική εκδήλωση στον πολυχώρο Λεκτόριο (βλ. Χ.Ν. 6/4/2017). Ακολουθεί μια σύντομη ανασκόπηση της εκδήλωσης και τα κυριότερα συμπεράσματα από τις παρεμβάσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε. 

Παθητικό κάπνισμα και υγεία. Ο πνευμονολόγος Δρ Στυλιανός Βιττωράκης ανέφερε ότι το τσιγάρο παράγει 4.000 βλαβερές ουσίες και δηλητήρια όπως κάδμιο, αρσενικό, μονοξείδιο του άνθρακα. Αυτές τις εισπνέουν με τον καπνό καπνιστές και μη καπνιστές αδιακρίτως. Όμως ο καπνός που εισπνέουν οι μη καπνιστές προέρχεται κυρίως (85%) από το πολύ τοξικότερο πλάγιο ρεύμα του τσιγάρου και λιγότερο από το ρεύμα της εκπνοής των καπνιστών, οι οποίοι έχουν ήδη κατακρατήσει πολλές από τις τοξικές ουσίες στα πνευμόνια τους! 

Επιπλέον, από τις τοξικές και καρκινογόνες ουσίες του καπνού του τσιγάρου που επικάθονται στα έπιπλα, στις κουρτίνες, στα ρούχα και στα μαλλιά μας, περισσότερο ευάλωτα είναι τα παιδιά και τα βρέφη. Το παθητικό κάπνισμα ενοχλεί αφού προκαλεί ερεθισμό στα μάτια και το λαιμό, δυσφορία, πονοκέφαλο, βήχα, συριγμό, φταρνίσματα, συνάχι, βράχνιασμα και δυσοσμία στα ρούχα και στα μαλλιά. 

Το αποτέλεσμα είναι το παθητικό κάπνισμα να σκοτώνει (79.000 άτομα ετησίως στην Ευρώπη) και να επιβαρύνει την υγεία αφού αυξάνει την πιθανότητα για καρκίνο του πνεύμονα (24% αλλά 73% στους εργαζόμενους σε νυκτερινά κέντρα), ισχαιμική καρδιοπάθεια (30%), αναπνευστικά νοσήματα (35%), εγκεφαλικό (45% αλλά 72% σε πρώην καπνιστές) και καρκίνο του μαστού (70% ιδίως σε νεότερες γυναίκες). Επιπλέον, θέτει σε κίνδυνο την κύηση και επιβαρύνει ιδιαίτερα την υγεία των παιδιών. 

Εφαρμογή της νομοθεσίας. Όπως ανέφερε ο δικηγόρος Ευτύχης Μαυρογένης, η ελληνική νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος είναι πλήρης και λεπτομερής. Όμως η εφαρμογή της προσκρούει στην ανωριμότητα της κοινωνίας να αποδεχτεί τη νομιμότητα όπως και σε πολλούς άλλους τομείς (π.χ. τροχαία δυστυχήματα, περιβάλλον). Οι κινήσεις πολιτών είναι απαραίτητες γιατί συμβάλλουν στην ωρίμανση της κοινωνίας και στην προώθηση της εφαρμογής του νόμου. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις κακό παράδειγμα αποτελούν και τα όργανα της τάξης ή και η ίδια η πολιτική ηγεσία. Σημείωσε τέλος ότι η απαγόρευση του καπνίσματος εφαρμόζεται στην Αλβανία, ενώ ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ανέφερε πως η απαγόρευση εφαρμόζεται και στην Τουρκία!!! 

Ο ρόλος των ενεργών πολιτών. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η μαρτυρία του Μάρκου Κουντουράκη, ο οποίος έπεισε τους θαμώνες καφενείου στα Νεροκούρου Χανίων να καπνίζουν έξω. «Εφαρμόστε το ένα μήνα κι ας ξανασυζητήσουμε μετά», τους είπε. Και απέδειξε ότι ένας μόνος πολίτης μπορεί να πείσει πολλούς, αρκεί να επιμείνει, ζητώντας σεβασμό προς τους μη καπνιστές, ιδίως όσους είναι ευαίσθητοι ή πάσχοντες. «Αποδείξτε με το σεβασμό σας την αγάπη σας προς τους συμπολίτες σας ενόσω ζουν, αντί να τους θρηνείτε μετά θάνατον», ένα από τα επιχειρήματα του Μάρκου. 

Η Σοφία Γαροφαλάκη, ανέφερε ότι η αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους στην Αγγλία την παρακίνησε να μειώσει δραστικά και τελικά να κόψει οριστικά το κάπνισμα. Από την πλευρά του ο Νίκος Κερδέλας ανέφερε ότι προβληματική παραμένει η εφαρμογή του νόμου στους χώρους εργασίας, κάτι που επιβεβαίωσαν και άλλοι συμμετέχοντες. Σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες, ιδίως όταν οι προϊστάμενοι καπνίζουν, ο νόμος δεν εφαρμόζεται και οι μη καπνιστές που διαμαρτύρονται υφίστανται εκφοβισμό και ηθική παρενόχληση. Η Επιθεώρηση Εργασίας δεν επεμβαίνει αποτελεσματικά, ακόμη και μετά από συστάσεις του ιατρού εργασίας. 

Η εφαρμογή της απαγόρευσης είναι εφικτή, ανέφερε ο Παναγιώτης Μπόμπος, επόπτης Δημόσιας Υγείας στην ΠΕ Χανίων. Οι μανιώδεις καπνιστές συμμορφώνονται με την απαγόρευση όταν ταξιδεύουν αεροπορικώς ή όταν επισκέπτονται χώρες όπου εφαρμόζεται αυστηρά ο νόμος. Σημείωσε επίσης ως ένδειξη της ανωριμότητας της κοινωνίας, ότι οι ελεγκτές όταν διαπιστώνουν παραβάσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με την αρνητική στάση πολλών μη καπνιστών που υπερασπίζονται τους παραβάτες!!! 

Ωστόσο, όπως ανέφερε και ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Χανίων κ. Καλατζάκης, οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια στο πλαίσιο των διαθέσιμων ανθρώπινων πόρων θα συνεχιστούν. Επίσης, υπογράμμισε ότι oι τηλεφωνικές καταγγελίες στο 100 καταγράφονται και ο έλεγχος προγραμματίζεται, ακόμη κι αν δεν πραγματοποιηθεί άμεσα. 

Άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Όσοι καπνιστές έχουν μπει στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα όταν επισκέπτονται χώρους όπου δεν τηρείται ο νόμος. Παράλληλα, τονίστηκε έντονα το γεγονός ότι ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μη καπνιστές με διαπιστωμένες αναπνευστικές παθήσεις σε περίπτωση που καλούνται να συνυπάρξουν σε χώρους εργασίας του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα όπου οι καπνιστές δεν σέβονται το νόμο. 

Η ευγενική αλλά επίμονη απαίτηση των μη καπνιστών να τους σέβονται οι καπνιστές και οι υπεύθυνοι των δημόσιων χώρων θα συμβάλλει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού και στην ωρίμανση της κοινωνίας. Γι’ αυτό απαιτείται περισσότερη ενημέρωση έτσι ώστε οι μη καπνιστές να αρχίσουν να ζητούν ενεργά τα δικαιώματα τους. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Δημήτριος Μιχελογιάννης δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν έμπρακτη υποστήριξη. 

Επισημαίνεται ότι στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί, αλλά δεν παρευρέθηκαν, εκπρόσωποι του Λιμεναρχείου Χανίων, του Σωματείου Επιχειρηματιών Εστίασης Ν. Χανίων, της Επιθεώρησης Εργασίας και της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων. 

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα στις 19 Απριλίου 2017 στη στήλη Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα-284) 

Πόσοι καπνίζουν; Νεότερα δεδομένα για την Ελλάδα και τον κόσμο…

αναρτήθηκε στις 9 Απρ 2017, 1:52 μ.μ. από το χρήστη Stylianos Vittorakis   [ ενημερώθηκε 9 Απρ 2017, 1:53 μ.μ. ]

Μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη αναδεικνύει την συχνότητα της καπνιστικής συνήθειας παγκοσμίως. Η μελέτη  έγινε με στοιχεία τις τελευταίας 25ετίας (1990-2015) από 195 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας,  και δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό  LANCET . Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχε και η Ελληνικής καταγωγής ερευνήτρια Εμμανουέλα Γακίδου.

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή η συχνότητα (επιπολασμός) του καπνίσματος παγκοσμίως ήταν 25% στους άνδρες και 5,4% στις γυναίκες και παρουσιάζει ετησίως πτώση που δυστυχώς ήταν μικρότερη την τελευταία δεκαετία (σε σύγκριση με την δεκαπενταετία 1990-2005).

Σε 4 χώρες μάλιστα αυξήθηκε το κάπνισμα από το 2005 έως το 2015: στο Κονγκό και στο Αζερμπαϊτζάν στους άνδρες και στο Κουβέιτ και στο Τιλορ-Λέστε στις γυναίκες.

Το 2015 στην Ελλάδα καπνιστές ήταν το 27,2% των γυναικών  και το 36,6% των ανδρών. Από το 2005 έως το 2015 η καπνιστική συνήθεια παρουσιάσε πτώση περίπου 0,7%.

Το 2015 το 11,5% των θανάτων παγκοσμίως (6,4 εκατομμύρια) οφείλονταν  στο κάπνισμα. Οι μισές από αυτές έγιναν στην Κίνα, στην Ινδία, στις ΗΠΑ και στη Ρωσία. 

Πόσο καπνίζουν οι Έλληνες και πόσο εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα; (τελευταία δεδομένα)

αναρτήθηκε στις 29 Ιαν 2017, 1:17 μ.μ. από το χρήστη Stylianos Vittorakis   [ ενημερώθηκε 30 Ιαν 2017, 10:07 π.μ. ]

Μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που αφορά στην καπνιστική συνήθεια των Ελλήνων δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Open.


H μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εθνική Σχολή Δημοσίας Υγείας με την συνεργασία του Ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και συμπεριέλαβε 4359 Έλληνες στους οποίους ζητήθηκε (το 2013) να απαντήσουν ένα ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο για το κάπνισμα (GATS).


Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή:

  1.  Καπνιστές (νυν) είναι το 38,2%  των Ελλήνων
  2.  Οι Έλληνες καπνίζουν κατά μέσο όρο 19,8 τσιγάρα ημερησίως.
  3.  Πρώην καπνιστές είναι το 14,8% των Ελλήνων
  4.  Συχνότερα καπνίζουν οι άντρες (Χ3,24), οι νέοι 25-40 ετών (Χ4,49) και οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Χ1,97)

 Όσον αφορά το παθητικό κάπνισμα τα αποτελέσματα για τους Έλληνες είναι εξίσου απογοητευτικά καθώς η έκθεση τους σε αυτό είναι πολύ μεγάλη και συγκεκριμένα:

  • a.      Το 52,3% των Ελλήνων εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα στη δουλειά
  • b.      Το 65,7% στο σπίτι 
  • c.      Το 72,2% στα εστιατόρια.
  • d.      Το 95,8% στους νυκτερινούς χώρους διασκέδασης.

Συνολικά το 90% του ελληνικού πληθυσμού είναι εκτεθειμένο στην καπνό του τσιγάρου!!!!!

Εντυπωσιακό και ιδιαίτερα λυπηρό εύρημα της μελέτης αποτελεί η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα στα σχολεία κατά 9,2%

Αντιθέτως, ελπιδοφόρο είναι ότι το 61% των Ελλήνων συνολικά τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

 Τα αποτελέσματα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελλάδα με  δεδομένο ότι το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί στον σύγχρονο κόσμο ότι και σκοτώνει περίπου 25.000 Έλληνες ετησίως!

 Η διακοπή του καπνίσματος σε κάθε ηλικία είναι αναγκαία και εύκολα εφικτή με την ειδική βοήθεια που παρέχεται στον καπνιστή στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος (εδώ).

 

Summary in English

The prevalence of current smoking was 38.2% in Greece, and the mean number of cigarettes smoked per day was 19.8.
Male gender (x 3.24  ), age groups 25–39, (X 4.49) and high school education (X 1.97) were independently
associated with the current smoking. 

The prevalence of exposure to secondhand smoke at work, home and restaurants, was 52.3%, 65.7% and 72.2%.
In total, 90.0% (95% CI 87.8% to 91.9%) of Greek population is exposed to tobacco smoke (current
smoking and secondhand smoke.


Ένα τσιγάρο την ημέρα είναι βλαβερό?

αναρτήθηκε στις 7 Δεκ 2016, 6:52 π.μ. από το χρήστη Stylianos Vittorakis   [ ενημερώθηκε 7 Δεκ 2016, 6:54 π.μ. ]

Την απάντηση σε αυτό το συχνό ερώτημα των καπνιστών έρχεται να δώσει μια πολύ μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό  JAMA Internal Medicine.

Στη μελέτη αυτή καταγράφηκε με χρήση ειδικών ερωτηματολόγιων (που απαντήθηκαν  τα έτη 2004-2005) η καπνιστική συνήθεια 290.000 ατόμων ηλικίας 59-80 ετών. Οι καπνιστές αυτοί παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2011 ώστε να ληφθούν απαντήσεις σχετικά με τον κίνδυνο που διατρέχουν να νοσήσουν από συχνά νοσήματα ή και να πεθάνουν σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Συμφώνα με τα αποτελέσματα της μελέτης  όσοι επί χρόνια καπνίζουν συστηματικά το πολύ ένα τσιγάρο τη μέρα, κατά μέσο όρο, αντιμετωπίζουν 64% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με τους μη καπνιστές και εννεαπλάσια (Χ9) πιθανότητα να πεθάνει από καρκίνο των πνευμόνων, σε σχέση με έναν που δεν έχει καπνίσει ποτέ στη ζωή του.

Εκείνοι που καπνίζουν ένα έως δέκα τσιγάρα τη μέρα, έχουν κατά μέσο όρο 87% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ενώ έχουν σχεδόν δωδεκαπλάσια (Χ12) φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων.

Από τη μελέτη αυτή φάνηκε, για μία ακόμα φορά, το αυτονόητο: Όσο νωρίτερα διακόψει κανείς το κάπνισμα τόσο μεγαλύτερο το όφελοςΒρέθηκε λοιπόν ότι όσοι διέκοψαν το κάπνισμα μετά την ηλικία των 50 ετών είχαν περίπου 44% αυξημένη πιθανότητα θανάτου σε σχέση με όσους διέκοψαν σε μικρότερη ηλικία.

Μην αναβάλετε μία απόφαση που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας. Ζητήστε βοήθεια στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος

Γιώργος Βασιλείου: Αυτό που έπαθα, το έπαθα από το τσιγάρο...

αναρτήθηκε στις 12 Σεπ 2016, 8:34 π.μ. από το χρήστη Stylianos Vittorakis   [ ενημερώθηκε 12 Σεπ 2016, 8:40 π.μ. ]

Κάπνιζα δύο πακέτα την μέρα», είπε ο ηθοποιός παροτρύνοντας τον κόσμο να κόψει το τσιγάρο 

O Γιώργος Βασιλείου δίνει την πιο δύσκολη μάχη της ζωής του αλλά έχει στο πλευρό του τους δικούς του ανθρώπους που τον στηρίζουν και τον αγαπούν. Ο τηλεοπτικός «ταξίαρχος Θεοχάρης» που παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Spirto» μίλησε για την περιπέτεια της υγείας του και πώς την αντιμετωπίζει:

«Τώρα ολοκλήρωσα έναν κύκλο 15 ακτινοβολιών στον πνεύμονα, αλλά, ναι, θα παραμείνω στο νοσοκομείο μέχρι να μου ρυθμίσουν τις σφίξεις στην καρδιά, γιατί έχουν ανέβει πολύ. Η αλήθεια είναι πως έχω άγχος, αλλά προσπαθώ, το παλεύω. Πιστεύω πως θα πάω καλά. Έκανα μαγνητικές σε όλο μου το σώμα και όλες ήταν καλές. Ωστόσο, όταν με το καλό βγω, θα έρχομαι μόνο για να κάνω τις χημειοθεραπείες μου και θα φεύγω. Αυτό που έπαθα, το έπαθα από το τσιγάρο. Κάπνιζα δύο πακέτα την μέρα. Γι’ αυτό τώρα, όπου σταθώ κι όπου βρεθώ, ένα πράγμα λέω σε όλους: "Κόψτε το τσιγάρο!". Ταλαιπωρήθηκα για δυόμιση μήνες. Μιλάμε για σκληρή ταλαιπωρία. Ας είναι όμως περαστικά».


Πηγή: http://www.protothema.gr/life-style/article/609438/giorgos-vasileiou-auto-pou-epatha-to-epatha-apo-to-tsigaro/

1-10 of 30

Comments